قسم الكيمياء

المزيد ...

حول قسم الكيمياء

قسم الكيمياء أحد الاقسام العلمية بكلية التربية طرابلس يمنح الطالب الدارس به درجة البكالوريوس في علوم الكيمياء بعد اتمامه الوحدات الدراسية(141وحدة دراسية) متضمنة عدد من المواد النظرية والعملية المتعلقة بعلم الكيمياء وكذلك بعض المواد التربوية التي تؤهل الطالب للعمل في مجال التدريس ويضم قسم الكيمياء عدد ستة أعضاء هيئة تدريس بالاضافة الي أستاذة موفدة بالخارج وثلاثة معيدين ويقدر عدد الطلاب الدارسين به 200 طالب.

حقائق حول قسم الكيمياء

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

34

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

135

الطلبة

0

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريس في العلوم والتربية
تخصص الكيمياء

المقررات الدراسية متسلسلة ومتكاملة ولها صفة التدرج العلمي المنهجي فيما بينها، وتكون دراسة بعض المقررات معتمدة أساساً على مقررات سابقة يتعين اجتيازها بنجاح، ولا يسمح للطالب بالانتظام في دراسة مقرر ما إلا إذا اجتاز بنجاح المقررات الدراسية السابقة التي يعتمد عليها المقرر...

التفاصيل

من يعمل بـقسم الكيمياء

يوجد بـقسم الكيمياء أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. رجب علي المختار عيسى

رجب علي المختار عيسى هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الكيمياء بكلية التربية طرابلس. يعمل السيد رجب المختار بجامعة طرابلس كـمحاضر منذ 2013-10-07 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الكيمياء

A Comparison between Three Organic Solvents in Extracting Essential Oils from Fresh and Dry Leaves Of Salvia Officinalis L

Salvia officinalis L. is a Mediterranean species, naturalized in many countries. The composition of essential oil isolated from Salvia officinalis L, wild growing in Libya, was analyzed. In this study, essential oils from fresh and dry leaves of Salvia officinalis L, Libya, were extracted with ethanol, hexane or chloroform as solvents using Soxhlet apparatus and the extracts were analyzed using gas chromatography/mass spectrometry method. Each solvent showed differences in the extraction yields between fresh and dry leaves. Physical constants of the extracts were shown variation in color, viscosity, density, PH and percentage of production between fresh and dry leaves for each solvent. GC-MS results showed that ethanol could extract the most compounds compared to hexane and chloroform from both fresh and dry leaves. In total 41, 28 and 31 compounds were identified in the essential oils of fresh and dry leaves of Salvia officinalis L using ethanol, hexane or chloroform respectively. For each solvent the number of compounds extracted from dry leaves was bigger than the number extracted from fresh leaves. arabic 33 English 104
ABUBAKER A BASHIR ATRROG, abdunnaser mohamed mohamed megrahi, Fathia Mousa H Altalhi(4-2018)
Publisher's website

Rheological Characterization of Combretum Glutinosum (Habeil) Gum

Abstract: Rheological properties of Gum Habeil collected during three seasons had been studied. Intrinsic viscosity of aqueous solution of Gum Habeil was calculated by Fedor's equation. At a low concentration of aqueous deacetylated gum solution, the G' (viscoelastic) was appeared higher than G'' (viscosity) at frequency ranged from 1 to 10 Hz, but with increases concentration of deacetylated gum solutions G'' line was trend to appear higher than G' line at low frequency region. However, a crossover of G' and G'' lines was observed as the frequencies increased to 1.26, 3.97, and 9.99 Hz for 1.5, 3, and 5% w/w of gum solutions respectively. The concentrated crude gum dispersions 12.5 and 15% w/w were exhibited viscoelastic behavior, in contrast the 10% w/w of crud gum solution in distilled water appeared G'' higher than G' with the crosslink points at the middle of frequency range. The critical concentration C* of deacetylated gum solutions in deionized water, in sodium hydroxide alone, and in alkali with addition salt were determined to be 2.34, 2.37, and 2.41 g/dl respectively. The effect of temperature on rheological behavior was also studied. arabic 8 English 57
Aborawi M. Elgornazi, M. H. Awad, Nouri M. A. Soleiman(2-2020)
Publisher's website

تقدير تركيز فيتامين c في عينات من أصناف البرتقال والليمون بالطرق الحجمية

أجري هذا البحث لتقدير فيتامين C في العصائر الطازجة لبعض عينات الليمون والبرتقال المحلي، وتم تقدير تركيز الفيتامين بطريقة المعايرة باستخدام محلول اليود القياسي وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية الفيتامين تختلف باختلاف العينة وحتى في عينات نفس النوع حيث وجد أن تركيز فيتامين C بوحدة mg/100ml لعينتين من نفس النوع للبرتقال الدمي (37- 76 ) وبرتقال أبوسرة (33- 64 ) وللبرتقال الحلو (28-40 ) ولليوسفي ( 17-28 ) وللبرتقال المر (24.7-48 ) وللبرتقال الحامض (31- 58 ) والليمون ( 21-41 ). وأعلى تركيز كان لعينة البرتقال الدمي وأقل تركيز لعينة الليمون.
عزالدين ابوشلوع(6-2021)
Publisher's website