قسم الكيمياء

المزيد ...

حول قسم الكيمياء

قسم الكيمياء أحد الاقسام العلمية بكلية التربية طرابلس يمنح الطالب الدارس به درجة البكالوريوس في علوم الكيمياء بعد اتمامه الوحدات الدراسية(141وحدة دراسية) متضمنة عدد من المواد النظرية والعملية المتعلقة بعلم الكيمياء وكذلك بعض المواد التربوية التي تؤهل الطالب للعمل في مجال التدريس ويضم قسم الكيمياء عدد ستة أعضاء هيئة تدريس بالاضافة الي أستاذة موفدة بالخارج وثلاثة معيدين ويقدر عدد الطلاب الدارسين به 200 طالب.

حقائق حول قسم الكيمياء

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

34

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

135

الطلبة

0

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريس في العلوم والتربية
تخصص الكيمياء

المقررات الدراسية متسلسلة ومتكاملة ولها صفة التدرج العلمي المنهجي فيما بينها، وتكون دراسة بعض المقررات معتمدة أساساً على مقررات سابقة يتعين اجتيازها بنجاح، ولا يسمح للطالب بالانتظام في دراسة مقرر ما إلا إذا اجتاز بنجاح المقررات الدراسية السابقة التي يعتمد عليها المقرر...

التفاصيل

من يعمل بـقسم الكيمياء

يوجد بـقسم الكيمياء أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. رجب علي المختار عيسى

رجب علي المختار عيسى هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الكيمياء بكلية التربية طرابلس. يعمل السيد رجب المختار بجامعة طرابلس كـمحاضر منذ 2013-10-07 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الكيمياء

دراسة تراكم بعض العناصر الثقيلة في نسج أربعة أنواع من الأسماك المجمعة من شواطئ طرابلس ومصراته/ليبيا

تضمنت الدراسة تقدير تركيز بعض العناصر الثقيلة (الرصاص Pb , النحاس uC , الكادميوم dC) في عضلات أربعة أنواع من الأسماك المجمعة من الساحل الليبي قبالة شواطئ طرابلس ومصراته وقسمت الأسماك المصطادة إلى ثلاث أطوال وأوزان مختلفة (كبير,متوسط,صغير). أجريت هذه الدراسة في فصل صيف 2019 , وأوضحت نتائج الدراسة أن تراكم العناصرالثقيلة كان في عضلات أسماك البوري أكثر من أنواع الأسماك الأخرى وكان للطول والوزن علاقة طردية في زيادة تركيز العناصر الثقيلة في عضلات هذه الأسماك إذ كانت تزداد بزيادة الطول والوزن وفي جميع الأنواع الأربعة المدروسة. وتشير النتائج إلى أن: تركيز الرصاص في عضلات أسماك ( التريليا,المرجان,الشكورفو)كانت ضمن الحدود المسموح بها حسب منظمة الصحة العالمية وحسب FAO أما عضلات أسماك البوري فقد كان تركيز الرصاص فيها أعلى من الحدود المسموح بها حسب WHO وحسب FAO. كما لوحظ أن تركيز الكادميوم في كل العينات كان ضمن الحدود المسموح بها حسب WHOوحسب FAO. أما تركيز النحاس في عضلات أسماك( البوري , الشكورفو) فقد كان أعلى من الحدود المسموح بها حسب(WHO,FAO ) أما (التريليا ,المرجان) فقد كانت ضمن الحدود المسموح بها حسب (WHO,FAO). arabic 183 English 0
عزالدين محمد ابراهيم, خديجة محمد السموعي(12-2020)
Publisher's website

Determination of Lead and Cadmium Concentration in Different Samples of Tea and Coffee Circulating in the Libyan Market

The study focused on determining the levels of lead and cadmium in some samples of the best-selling and popular tea and coffee among people in Tripoli city-Libya during the years 2018-2019. Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) has been used to determine the concentrate of cadmium and lead ions in different 17 tea samples, and 11 coffee samples. The mean values of cadmium and lead in (mg/kg) in tea samples as follows: The highest value for cadmium was found in Libton tea sample 0.260 ? 0.017, while the lowest value was found in Alkoozi red tea and Alfrdous tea samples 0.037 ? 0.006, with the overall mean was 0.119 ? 0.054. The highest value for lead was found in Alkoozi green tea sample 2.153 ? 0.012, while the lowest value was found in Alzahra tea sample 0.187 ? 0.002, with the overall mean was 1.118 ? 0.612. The results show that there are no significant differences in the values of lead in all coffee samples, which ranged from 1.23 to 1.62 mg/kg with the overall mean was 1.277 ? 0.358, except Sheikh Hbahanbelend coffee sample 0.271? 0.002 mg/kg. While the cadmium concentration in coffee samples ranged from 0.022 to 0.064 mg/kg, with the mean value 0.0514?0.0012. From these results can be noticed that coffee samples have about 11 times higher concentration of cadmium than tea, whereas the concentration of lead in tea is about 22 times higher than that in coffee samples.
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(1-2022)
Publisher's website

A Comparison between Three Organic Solvents in Extracting Essential Oils from Fresh and Dry Leaves Of Salvia Officinalis L

Salvia officinalis L. is a Mediterranean species, naturalized in many countries. The composition of essential oil isolated from Salvia officinalis L, wild growing in Libya, was analyzed. In this study, essential oils from fresh and dry leaves of Salvia officinalis L, Libya, were extracted with ethanol, hexane or chloroform as solvents using Soxhlet apparatus and the extracts were analyzed using gas chromatography/mass spectrometry method. Each solvent showed differences in the extraction yields between fresh and dry leaves. Physical constants of the extracts were shown variation in color, viscosity, density, PH and percentage of production between fresh and dry leaves for each solvent. GC-MS results showed that ethanol could extract the most compounds compared to hexane and chloroform from both fresh and dry leaves. In total 41, 28 and 31 compounds were identified in the essential oils of fresh and dry leaves of Salvia officinalis L using ethanol, hexane or chloroform respectively. For each solvent the number of compounds extracted from dry leaves was bigger than the number extracted from fresh leaves. arabic 33 English 104
ABUBAKER A BASHIR ATRROG, abdunnaser mohamed mohamed megrahi, Fathia Mousa H Altalhi(4-2018)
Publisher's website