The effect of stress and post-hatch feeding on the viability and performance of broiler chicken.
أجريت هذه الدراسة بمحطة أبحاث الدواجن التابعة لكلية الزراعة-جامعة الفاتح واشتملت على تجربتين إستخدم في التجربة الأولى عدد (960) كتكوت لحم نوع (Ross) بعمر يوم ووزعت الطيور عشوائياً على (16) معاملة توليفية وكل معاملة بها (4) مكررات وكل مكرر به (15) كتكوت. قدم العلف لمجموعة الشاهد مباشرة بعد الوصول إلى الحظيرة وباقي الطيور قدم لها العلف بعد (6، 12، 18 ) ساعة والعلف المقدم عبارة عن ثلاثة علائق مختلفة في نسبة البروتين (18.5، 19، 20.5%) وعليقة ماقبل البادئ بنسبة بروتين 23% وهذه العلائق إستمرت لمدة (5) أيام الأولى. ثم بعد ذلك قدم العلف البادئ، النامي والمكمل لجميع المعاملات حتى نهاية التجربة بعد (42) يوم. وتم حساب الوزن، وزن العلف المستهلك، الزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية للطيور في كل أسبوع. والتجربة الثانية والثالثة أجريت على نفس الطيور المستخدمة عند عمر (42) يوم حيث أخذت عينات عشوائية عدد (2) طيور من كل مكرر. تم ذبحت وأخذ وزن ( الدم، الرأس، الجلد والريش، المخالب، الدهن، الأمعاء، القانصة، الكبد، القلب) ونزعت عضلة الصدر وحسب وزنها وسمكها. ومن خلال نتائج التحليل الإحصائي المتحصل عليها يتضح بأن أفضل نتائج معنوية (0.05 P≤) لصفة متوسط الوزن الحي كانت للطيور التي تغذت على عليقة ماقبل البادئ في (5)أيام الأولى مقارنة بالطيور التي تغذت على علائق بها نسبة بروتين (18.5، 19، 20.5%) في جميع الأعمار المدروسة وكانت الفروقات معنوية (0.05 P≤) لصفة معدل استهلاك العلف، الزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية مابين الطيور التي تغذت على عليقة ما قبل البادئ مقارنة بالطيور التي تغذت على العلائق الأخرى في (5) أيام الأولى ولاتوجد فروقات معنوية (0.05 P≤) في بقية الأعمار المدروسة. التأخير في تقديم العلف أثر على صفة متوسط الوزن في الأربع أسابيع الأولى فالطيور التي قدم لها العلف مباشرة كانت أفضل معنوياً (0.05 P≤) من الطيور التي حرمت من العلف لمدة (18) ساعة وأثر أيضاً على صفة معدل إستهلاك العلف، الزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية في (5) أيام الأولى فكانت الطيور التي حرمت من العلف لمدة (18) ساعة أقل معنوياً (0.05 P≤) مقارنة بالشاهد. بينما في باقي الأعمار المدروسة لاتوجد فروقات معنوية (0.05 P≤) بين المعاملات.ونتائج التجربة الثانية أشارت إلى وجود فروقات معنوية (0.05 P≤) بين الطيور التي إستهلكت علف ما قبل البادئ في (5) أيام الأولى مقارنة بباقي المعاملات في صفة وزن وسمك عضلة الصدر والطيور التي قدم لها العلف مباشرة أعطت أفضل نتائج معنوية(0.05 P≤) لوزن وسمك عضلة الصدر مقارنة بباقي المعاملات فكلما زادت ساعات الحرمان من العلف قل وزن وسمك عضلة الصدر.وأشارت نتائج التجربة الثالثة بأنه لاتوجود فروقات معنوية (0.05 P≤) بالنسبة لوزن (الدم، الرأس، المخالب، الريش والجلد، الدهن، الأمعاء والكبد) من حيث ساعات الحرمان من العلف و نسبة البروتين في العليقة التي تغذت عليها الطيور في (5) أيام الأولى. وتوجد اختلافات معنوية (0.05 P≤) لوزن القلب بين الطيور التي تغذت على عليقة بها بروتين 18.5 % مقارنة بالطيور التي تغذت على عليقة بها بروتين 19% وكذلك هناك إختلافات معنوية(0.05 P≤) لوزن القانصة بين المعاملات. Abstract The study was conducted in poultry research station at the college of agriculture, Al-Fateh University. The study involved three experiments. In the first experiments, 960 of one-day old broiler chicks of Ross breed were used. The birds were randomly assigned to one of 16 combination treatments that consisted of four replicates with 15 cheiks for each replicate. The feed was offered for the control group immediately upon arriving into the enclosure, while the rest of the birds were provided with feed after 6,12 or 24 hours. The offered feed consisted of three diets that differed in the percentage of protein (i.e. 18.5, 19 or 20.5%) and a pre-starter diet with 23% protein. These diets were offered continuously for the first 5 days of age. Thereafter, starter, grower and supplementary diets were offered for all treatments until the termination of the experiment after 42 days. Weight, feed intake, weight gain and feed efficiency were determined for birds on weekly basis. The second and third experiments were carried out on the same birds at the age of 42 days. Randomized samples of 2 birds per replicate were taken. The birds slaughtered and weights of blood, head, skin, feathers, clutches, fat, bowel, gizzard, liver and heart were determined. Breast (pectoral) muscle was removed and its weight and thickness were measured. It was demonstrated, through the obtained results of statistical analysis, that the best significant (P ≤ 0.05) results for average live weight were found in that birds that fed the pre-starter diet at the first 5 days, in comparison with those fed diets with 18.5, 19 or 20.5% of protein, at all studied ages. The differences were significant(P ≤ 0.05) also for parameters of average feed intake, weight gain and feeding efficiency between the birds which feed the pre-starter diet in comparison with those fed the diets during the first 5 days, while differences were non significant at the other studied ages. It was indicated also that the delay in offering the feed affected the property of average weight during the first 4 weeks, where the birds that received the feed immediately were significantly (P ≤ 0.05) better than those that deprived from the feed for 18 hours. It influenced also the parameters of average feed intake, weight gain and feeding efficiency during the first 5 days, where the deprived birds for 18 hours were differences with the rest of the studied ages. The results of the second experiment revealed significant (P ≤ 0.05) differences between birds that consumed the pre-starter diet during the first 5 days in comparison with the other treatments concerning the parameters of weight and thickness of breast muscle, where the birds which received the feed immediately gave significantly (P ≤ 0.05) better results for weight and thickness of breast muscle in comparison with the other treatments. The longer the fasting hours, the lower weight and thickness of breast muscle. The results of the third experiment showed no significant differences concerning weights of blood, head, hocks, feathers, skin, fat, bowel, and liver as a result of fasting hours and protein percentage in the diet which the birds fed on during the first 5 days. In the other hand, there were significant (P ≤ 0.05) differences in heart weight between birds which fed on 18.5% protein diet and those that fed on 19% protein diet. Additionally, the weights of gizzard were significantly (P ≤ 0.05) different between the various treatments.
سليمان محمد عمر (2008)
Publisher's website