قسم الاحياء الدقيقة والمناعة

المزيد ...

حول قسم الاحياء الدقيقة والمناعة

يعتبر قسم الأحياء الدقيقة والمناعة بكلية الصيدلة من الأقسام الرئسية التي تدرس علم الأحياء الدقيقة الصيدلانية والمناعة، في بداية أنشئ كلية الصيدلة كانت مقرارت القسم تدرس تحت إشراف قسم الصيدلة الصناعية إلى أن تم انشاء قسم الأحياء الدقيقة والمناعة في بداية التسعينات. يقوم قسم الأحياء الدقيقة والمناعة بتدريس مقررات الأحياء الدقيقة العامة والأحياء الدقيقة الصيدلانية وعلم المناعة الصيدلانية وكذلك مراقبة الجودة الميكروبيولوجية، كما يقوم القسم أيضا بالإشراف على تدريس مقررات الإحصاء واللغة العربية لطلاب الفصل (التمهيدي) الأول بكلية الصيدلة، هذا بالإضافة إلى تعاون القسم في المجال البحثي والتدريس الجامعي مع بعض الكليات المناظرة في الجامعات الليبية سواءً كان في مرحلة البكالوريوس أو مرحلة الدراسات العليا، وكذلك مع مركز مكافة الأمراض ومركز الرقابة على الأدوية والأغذية. كمـا يقوم القسم بتقديم الاستشارات والخبرات في مجالات الأحياء الدقيقة العامة والصيدلية والطبية والصناعية، كذلك يقدم القسم الخبرة الفنية وإجراء التحاليل اللازمة على مختلف العينات التي ترد إلى القسم في مجال الرقابة الجرثومية وتأكيد جودة التصنيع في كل ما يتعلق بالمستحضرات الصيدلانية وتقييم فاعلية التضاد الميكروبي للمضادات الحيوية وغير الحيوية، كما يحرص القسم على التعاون مع المراكز الصحية والمستشفيات العامة في مجال الأبحاث والاستشارات المتعلقة بعلم الأحياء الدقيقة الصيدلانية.

حقائق حول قسم الاحياء الدقيقة والمناعة

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

12

المنشورات العلمية

5

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم الاحياء الدقيقة والمناعة

يوجد بـقسم الاحياء الدقيقة والمناعة أكثر من 5 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. بسمة محمد خليفة دورو

بسمة دورو هي احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الاحياء الدقيقة والمناعة بكلية الصيدلة. تعمل السيدة بسمة دورو بجامعة طرابلس كـاستاذ مساعد منذ 2017-04-15 ولها العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصها

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الاحياء الدقيقة والمناعة

Bacteriology Screening of Roasted and Raw Chicken Sold in Tripoli

Aims: This work was carried out to screen for the presence of bacteria in roasted chicken sold in the market, poultries shop and restaurants in Tripoli. Study Design: A total of 25 roasted chicken and 25 raw chicken parts randomly collected from different selling points in Tripoli. Place and Duration of Study: Microbiology laboratory in microbiology and immunology department in the faculty of pharmacy in university of Tripoli, January 2013 to September 2013. Methodology: Bacteriologically examined using the standard microbiological method according to Based on the colonial morphological and biochemical test, the following bacteria species were isolated. Results: Prevalence of Salmonella was higher in raw chicken samples (100%) compared to the roasted one (28%), E. coli was detected in both raw and roasted chicken (32%), whereas Shigella and E. coli O157:H7 were detected only in roasted chicken [(8%) and (24%)] respectively. Conclusion: The study found that the raw chicken samples were more susceptible to bacterial contamination than the roasted chicken samples, therefore special strategies are needed to decrease the prevalence of bacterial pathogens in chicken samples present in Tripoli area. Therefore good handling/hygiene in processing and preheating of roasted chicken before consumption is recommended.
Basma Mohamed K Doro(1-2022)
Publisher's website

Phytochemical Screening of Methanolic Extract of Five Libyan Date Varieties (Phoenix Dactylifera L.) And Evaluation of Their Antimicrobial Activity

More than 2000 cultivars of Phoenix dactylifera L. are known to grow around the world. Date is an essential fruit in North Africa, and in Libya in particular, it represents an important national food resource. Recently, researchers discovered the medicinal value of different parts of palm tree beside the well known nutritional value of the fruit edible part. In this study five Libyan date seeds (Bestian, Deglet, Abel, Khadrai and Hamrai) were collected from Aljofra region and were screened for phytochemical components and their antimicrobial activity. The phytochemical analysis of methanolic extract of five different Libyan date palm seeds showed the presence of aflavnoids, glycosides, phytosterols, phenolic compound, tannins, and fixed oil, absences of alkaloids and saponine. The susceptibility of bacterial species to five methanolic extracts of Phoenix dactylifera L seeds by cup-cut agar method exhibited Inhibition zones (IZD). That inhibition zone diameters are vary from 15.0 0.3 to 3.02 0.01 against MRSA; 16.040.1 to 6.0  0.7 against Pseudomonas aeruginosa; 14.2 0.1 to 6.00.7 against Proteus vulgaris; 18.3 0.2 to 6.0 0.1 against Staphylococcus aureus; 14.04 0.2 to 2.0 0.02 against E. coli; and 18.0 0.1 to3.2 0.02 against Klebsiella pneumonia. The results of current study shows the antibacterial properties of five Libyan samples of date seed extract against a wide spectrum of bacteria. arabic 21 English 126
Basma Doro, Nahla Labyad, Fadia Gafri(1-2020)
Publisher's website

Phytochemical Screening and Antibacterial Activity of Libyan Globularia alypum

Aims. The aim of this study was to assess the phytochemical screening and antibacterial effect of the aerial parts of G. alypum cultivated in Libya. Methods. The methanolic extract of G. alypum (at concentrations 100 mg/ml, 300 mg/ml, 500 mg/ml and 700 mg/ml) were tested against 13 different strains of standard bacteria (ATCC) by four different methods; paper disc diffusion method, well diffusion method, broth dilution method and finally study the effect of extract on growth curve of bacterial cell were studied. Results. The results of phytochemical screening revealed the presence of flavonoids, phenols, reducing sugars, tannins, saponins, coumarins, steroids, terpenoids, carotenoids, antraquinones and glycosides. While the results of antibacterial tests showed remarkable inhibition of the bacterial growth, with maximum inhibition on growth of Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Staphylococcus aureus. Moderate effect on growth of Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Aeromonas hydrophila and Salmonella poona. While, the lowest inhibition showed in Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes. However, the extract did not have any effect on Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium and Klabsiella pneumonia. Conclusion. The methanolic extract of Globularia alypumaerial parts contain the most important constituents with positive results during phytochemical screening, and have antibacterial activity against gram positive and gram-negative bacteria.
Basma Doro, Abdulruzag Auzi, Suad Shanab(5-2021)
Publisher's website