Department of Microbiology & Immunology

More ...

About Department of Microbiology & Immunology

Facts about Department of Microbiology & Immunology

We are proud of what we offer to the world and the community

12

Publications

5

Academic Staff

Who works at the Department of Microbiology & Immunology

Department of Microbiology & Immunology has more than 5 academic staff members

staff photo

Dr. Basma Mohamed K Doro

بسمة دورو هي احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الاحياء الدقيقة والمناعة بكلية الصيدلة. تعمل السيدة بسمة دورو بجامعة طرابلس كـاستاذ مساعد منذ 2017-04-15 ولها العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصها

Publications

Some of publications in Department of Microbiology & Immunology

In vitro Antibacterial Activity of Ficus carica L. (Moraceae) from Libya.

Aims: The aim of the study was to assess the antibacterial effect of Ficus carica extracts against Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, & Staphylococcus aureus. Study Design: Evaluation of antimicrobial activity using Cup-cut agar method. Place and Duration of Study: Microbiology Research Laboratory, Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Pharmacy, University of Tripoli, from October 2015 to March 2016. Methodology: The leaves and stem part extracts of Ficus carica plant were prepared using maceration method. The antibacterial activities of the extracts were evaluated using Cup-cut agar method to determinate inhibitory zone diameters in millimeters of the plant extracts against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa. The measurement of exponential bacterial growth curves was used to determine the type of growth pattern spectrophotometrically at 600 nm. Furthermore, plate count methods were also used to enumerate the bacterial count and to determine the percentage of inhibition as well as IC50. Results: The results of this study showed that Ficus carica extracts used, exhibited antimicrobial activity against Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, and Staphylococcus aureus. The maximum zone of inhibition against S. aureus (27± 0.04mm, p
Basma Mohamed K Doro(1-2018)
Publisher's website

Carriage and Genetic Profile of MRSA Isolated from Pediatric Hospital

تشكل البكتيريا العنقودية الذهبية المقاومة للميتاسلين، والتي تعرف اختصارا "بالمرسا" MRSA وهي واحدة من أكثر البكتيريا الممرضة المقاومة للمضادات الحيوية، والتي تشكل مشكلة صحية خطيرة بين البالغين والأطفال، الدراسة لمثل هذا النوع من البكتيريا محدود جدا في ليبيا، وغالبا ما تكون مقتصرة على البالغين، ولا توجد أي بيانات توضح مدى انتشارها بين الأطفال. أجريت هذه الدراسة الاستطلاعية في مستشفى الأطفال بطرابلس، واستهدفت تحديد معدل تواجد هذه البكتيريا في الأنف، والتحقق من بعض خصائص المقاومة والعدائية لهذه البكتيريا، بإتباع الطرق الظاهرية والجزيئية. لتعريف عزولات بكتيريا "المرسا"، تم استخدام طرق سريعة و تقليدية، وذلك وفقا للأساليب التوجيهية القياسية فمنها ما يتعلق بتحديد النمط الظاهري مثل (طريقة انتشار القرص Kirby-Bauer's، و CRA، و (TCP، وأخرى للكشف عن النمط الجيني مثل (تفاعل البلمرة(PCR ، وذلك لفحص هذه البكتيريا، و تحديد قدرتها على إنتاج الشريط الحيوي "biofilm"، ومدى مقاومتها للمضادات الحيوية، بالإضافة إلى اختبار MATs لتحديد درجة الإسترطاب "hydrophobicity"، كما تم استخدام PFGE لتحديد النوع الجزيئي لعزولات بكتيريا "المرسا".استغرقت مدة الدراسة16 شهرا، أظهرت النتائج خلالها، أن أجمالي معدل التواجد العام لهذه البكتيريا كان%9.23 ، وفي الوقت نفسه كان معدل انتشارها بين المرضى في الأقسام (%8.3) ، وأمهات المرضى %11))، و المرضى في العيادات الخارجية (%2.19)، و موظفي الرعاية الصحية %12.36)). أوضحت النتائج أيضا ، أن هناك فرق واضح في معدل انتشار بكتيريا "المرسا" بين المرضى داخل الأقسام، والمرضى في العيادات الخارجية (P = 0.044)، كما لوحظ أن أعلى معدل لهذه البكتيريا كان يحمله مرضى العناية المركزة، وقد تم تصنيف %64من عزولات هذه البكتيريا على أنها مكتسبة من المستشفيات والمرافق الصحية، كما بينت هذه الدراسة ، أن ما نسبته 30.7 % من بكتيريا "المرسا" وجد في المرضى نزلاء المستشفى، وكانت لها مقاومة متعددة للدواء "multi-drug resistance".باستخدام طريقتي CRA و TCP وجد أن: 45.71% من عزولات بكتيريا "المرسا" كانت مكونة للشريط الحيوي ْ"biofilm" باستخدام طريقة CRAوعندما تم استخدام طريقة TCP، كانت نسبة عزولات بكتيريا "المرسا" القادرة على تكوين الشريط الحيوي هي 48.57 %، كافة الأجناس من بكتيريا "المرسا"، أظهرت أن لها خاصية الاسترطاب "hydrophilic character"، كما أن نتائج تفاعل البلمرة PCR بينت أن %100 من هذه البكتيريا التي تم فحصها هي حاملة للجين mecA، جينات أخرى تم الكشف عنها بنسب مختلفة، وهي كالتالي luksPV ، fnbA ، icaA/icaD ، cna ، بنسب مئوية هي: 28.57%، %71.82، 60.0% 34.28% ، على التوالي ، بينما الجين نوع clfA لم يتم الكشف عنه ، كان الجين ermCالأكثر وجودا بنسبة 69.23%، ثم يتبعه الجين ermBبنسبة 46.15%، وبعدها الجين msrA بنسبة 38.46%، وأخيرا الجين ermA بنسبة 15.38%.كما برهنت هذه الدراسة، أن أجناس بكتيريا "المرسا" المفوعة، التي تحوي الجين المسؤول عن PVL، والتي لها القدرة على تكوين الشريط الحيوي، هي من أكثر الأجناس احتمالية في زيادة ظهور الالتهابات الحادة، كما أوضحت هذه الدراسة أيضا، أن غالبية بكتيريا "المرسا" تحتوي على جين التصاق واحد على الأقل من نوع fnbA، ولكن ليست جميعها قادرة على تكوين الشريط الحيوي، وقد وجد أن النوع A هو الأكثر تواجدا في PEGE. دراسات أخرى مطلوبة لتعيين جميع خصائص النمط الجيني لعزولات بكتيريا "المرسا".
اميمه حسن الحداد (2012)
Publisher's website

Bacteriology Screening of Roasted and Raw Chicken Sold in Tripoli

Aims: This work was carried out to screen for the presence of bacteria in roasted chicken sold in the market, poultries shop and restaurants in Tripoli. Study Design: A total of 25 roasted chicken and 25 raw chicken parts randomly collected from different selling points in Tripoli. Place and Duration of Study: Microbiology laboratory in microbiology and immunology department in the faculty of pharmacy in university of Tripoli, January 2013 to September 2013. Methodology: Bacteriologically examined using the standard microbiological method according to Based on the colonial morphological and biochemical test, the following bacteria species were isolated. Results: Prevalence of Salmonella was higher in raw chicken samples (100%) compared to the roasted one (28%), E. coli was detected in both raw and roasted chicken (32%), whereas Shigella and E. coli O157:H7 were detected only in roasted chicken [(8%) and (24%)] respectively. Conclusion: The study found that the raw chicken samples were more susceptible to bacterial contamination than the roasted chicken samples, therefore special strategies are needed to decrease the prevalence of bacterial pathogens in chicken samples present in Tripoli area. Therefore good handling/hygiene in processing and preheating of roasted chicken before consumption is recommended.
Basma Mohamed K Doro(1-2022)
Publisher's website