قسم الرقابة الصحية على الأغذية

المزيد ...

حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

قسم الرقابة الصحية على الأغذية هو أحد أقسام كلية الطب البيطرى / جامعة طرابلس والتى تأسست سنة 1975م، التى بدورها تمنح درجة البكالوريوس في العلوم الطبية البيطرية (B.V.Sc.)، كما يمنح القسم درجة الماجستير في العلوم الطبية البيطرية (M.V.Sc.) فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني (الرقابة الصحية على اللحوم والرقابة الصحية على الألبان ومنتجاتهما).  ويختص القسم بتدريس مقراراته فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني بشقيهما لطلبة البكالوريوس والدراسة العليا بحيث يصبح الطلبة الحاصلين على تلك الدرجات قادرين على الكشف والفحص وتحديد مدى صلاحية وسلامة تلك الأغذية من النواحي الظاهرية والكيميائية والميكروبية والتحقق من مطابقتها للمواصفات القياسية الليبية والدولية.  كما يقوم القسم بتدريس معنى التلوث الغذائي ومدى تأثيره على الصحة العامة ومعرفة أساليب التحكم وطرق الوقاية من وصول تلك الملوثات للأغذية ذات الأصل الحيواني وطرق تفاديها والتقليل منها.  ويتعاون قسم الرقابة الصحية على الأغذية مع بعض الأقسام العلمية داخل جامعة طرابلس وخارجها فى المجال العلمى والبحثى.  أيضا يشارك القسم فى تقديم خدمة للمجتمع ومؤسسات الدولة فى مجاله حيث يقدم إستشاراته وتعاونه مع الجهات الرسمية والخاصة لتذليل الصعاب وحل المشكلات التى تواجه القطاعات ذات الإختصاص.

حقائق حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

10

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية

يوجد بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

أ.د. أبوبكر محمد ميلاد قرباج

أبوبكر قرباج هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الرقابة الصحية على الاغذية بكلية الطب البيطري. يعمل السيد أبوبكر قرباج بجامعة طرابلس كـأستاذ 1992 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الرقابة الصحية على الأغذية

Bacteriological Quality of Mozzarella Cheese Sold in Tripoli Governorate

Thirty samples of Mozzarella cheese (15 made traditionally from raw milk in Tripoli city (Libya) and other 15 imported samples sold in markets related to different brand names) were examined bacteriologically for their total bacterial count, psychrophilic count, coliform count (MPN/g), presumptive Staphylococcus aureus count, as well as enterococci count. Higher counts were found in locally manufactured Mozzarella cheese. Salmonellae were absent in all examined samples for both types, while Escherichia coli were isolated from 3 samples (20%) of locally made samples. According to the suggested Libyan Standards of such samples, most of examined locally manufactured Mozzarella cheese samples were found unacceptable.
Hesham Taher Naas(1-2007)
Publisher's website

In Vitro Antibacterial Activity of Flavonoid Extracts of Two Selected Libyan Algae against Multi-Drug Resistant Bacteria Isolated from Food Products

Abstract This study aimed to evaluate the antibacterial activity of flavonoids extracted from two Libyan brown algae namely Cystoseira compressa and Padina pavonica using microwave-assisted extraction method against pathogenic bacteria isolated from meat, meat products, milk and dairy products (Staphylococcus aureus subsp. aureus (5 isolates), Bacillus cereus (3 isolates), Bacillus pumilus (1 isolate), Salmonella enterica subsp. enteric (4 isolates) and Enterohaemorrhagic Escherichia coli O157 (EHEC O157) (4 isolates)). All of these isolates were muti-drug resistant with high MAR index. The results showed that C. compressa extract exhibited better and stronger antibacterial activities against the seventeen tested isolates with inhibition zones diameter ranged from 14 - 22 mm compared to P. pavonica extract which showed positive effect against 9 isolates with low inhibition zone ranged from 11 - 16.5 mm. Flavonoids extracted from C. compressa also displayed the best spectrum of bactericidal effect with a ratio MBC/MIC ≤ 4 obtained on all susceptible tested bacterial strains. Flavonoids and proanthocyanidins significantly contributed to the antibacterial properties. The mode of action of these active extracts is under investigation.
Hesham Taher Naas(1-2017)
Publisher's website

Extent of pathogenic and spoilage microorganisms in whole muscle meat, meat products and seafood sold in Libyan market

Abstract Background: Whole muscle meat, meat products, and seafood contain different nutrients in adequate quantity providing a better environment for presence and replication of different microorganisms. There are underreported and inaccurate estimations of foodborne diseases due to the lack of effective surveillance systems in Libya. Aim: To determine the extent of microbiological contamination of whole muscle meat, meat products, and seafood. Methods: A total number of 731 samples of retail meat were collected from different stores in four cities in Libya. Samples were analyzed for aerobic plate count and subjected to microbiological enumeration and isolation techniques, followed by molecular identification by PCR and partial sequencing of 16S rDNA. Results: The results showed contamination of samples with enteric and spoilage bacteria. Fifteen genera of spoilage bacteria yielded 149 isolates which were detected and identified by PCR and partial sequencing of 16S rDNA as: Proteus spp., Provedencia spp., Raouttella ornithinolytical, Citrobacter spp., Enterobacter spp., Morganella morgi, Shewanella algea, Rhodobacter capsulatus, Listonella pelagia, Kluyvera spp., Pectobacterium spp., Brenneria spp., Klebsiella spp., Acintobacter radioresistens, and Pantoea spp. While for pathogenic bacteria, 143 isolates distributed among nine genera were identified by PCR and partial sequencing of 16S rDNA as: Bacillus spp., Escherichia spp., Shigella spp., Enterococci spp., Cronobacter spp., Staphylococci spp., Salmonella spp., Aeromonas spp., and Vibrio spp.. Many isolated bacteria are zoonotic bacteria with high importance for public health. Conclusion: Excessive handling and processing of meat and meat products seems to be one of the poorest microbiological qualities. These findings ought to be helpful in risk assessments and quality assurance of meat in order to improve food safety.
Hesham Taher Naas(9-2020)
Publisher's website