قسم الرقابة الصحية على الأغذية

المزيد ...

حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

قسم الرقابة الصحية على الأغذية هو أحد أقسام كلية الطب البيطرى / جامعة طرابلس والتى تأسست سنة 1975م، التى بدورها تمنح درجة البكالوريوس في العلوم الطبية البيطرية (B.V.Sc.)، كما يمنح القسم درجة الماجستير في العلوم الطبية البيطرية (M.V.Sc.) فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني (الرقابة الصحية على اللحوم والرقابة الصحية على الألبان ومنتجاتهما).  ويختص القسم بتدريس مقراراته فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني بشقيهما لطلبة البكالوريوس والدراسة العليا بحيث يصبح الطلبة الحاصلين على تلك الدرجات قادرين على الكشف والفحص وتحديد مدى صلاحية وسلامة تلك الأغذية من النواحي الظاهرية والكيميائية والميكروبية والتحقق من مطابقتها للمواصفات القياسية الليبية والدولية.  كما يقوم القسم بتدريس معنى التلوث الغذائي ومدى تأثيره على الصحة العامة ومعرفة أساليب التحكم وطرق الوقاية من وصول تلك الملوثات للأغذية ذات الأصل الحيواني وطرق تفاديها والتقليل منها.  ويتعاون قسم الرقابة الصحية على الأغذية مع بعض الأقسام العلمية داخل جامعة طرابلس وخارجها فى المجال العلمى والبحثى.  أيضا يشارك القسم فى تقديم خدمة للمجتمع ومؤسسات الدولة فى مجاله حيث يقدم إستشاراته وتعاونه مع الجهات الرسمية والخاصة لتذليل الصعاب وحل المشكلات التى تواجه القطاعات ذات الإختصاص.

حقائق حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

10

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية

يوجد بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. سالم فرحات صالح أبوريمة

سالم أبوريمة هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الرقابة الصحية على الاغذية بكلية الطب البيطري. يعمل السيد سالم أبوريمة بجامعة طرابلس منذ 1997-06-17 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الرقابة الصحية على الأغذية

Effect of combining nisin with modified atmosphere packaging on inhibition of Listeria monocytogenes in ready-to-eat turkey bologna

The objective of this study was to evaluate the effect of nisin in combination with different types of packaging on the survival of Listeria monocytogenes in ready-to-eat low-fat turkey bologna. Bologna was inoculated with L. monocytogenes exposed to 1 of 6 treatments: 3 packaging treatments (100% CO2, air, vacuum), each with and without nisin. Bologna was refrigerated and sampled 9 times over 42 d. Nisin reduced initial L. monocytogenes populations by 1.5 to 2 log cycles and 100% CO2 packaging prevented outgrowth throughout 42 d of storage, whereas non-CO2 packaging displayed a 2-log increase in population during storage. Nisin (500 IU/mL) combined with 100% CO2 was effective in reducing Listeria and preventing outgrowth on bologna over 42 d of refrigerated storage.
Hesham Taher Naas(3-2013)
Publisher's website

Comparison between Two Different Conventional Methods for Coliform count in Raw Milk and Locally Made Soft Cheese in Tripoli, Libya

Seventy five random samples were collected (25 raw milk, 50 local different made soft cheeses) from different supermarkets in Tripoli- Libya. The Objectives of this study were: (i)- to clear the incidence rate and count of coliforms as an indicator microorganisms for fecal contamination in raw milk and locally made soft cheese samples manufactured by traditional methods and (ii)- to make comparison between the most famous two conventional methods used for counting of such group of microorganisms. Coliforms were recovered from all the raw milk samples using the two methods (most probable number using liquid lauryl sulphate broth and sold plating method using violet red bile agar). The mean count for the former media was 28x106 while for the later one was 15x106 cfu/ml. For cheese samples (locally made Ricotta and Maasora), positive samples were 78% (39 samples) using MPN method, while 76% (38 samples) using sold plating media VRBA. The mean coliform count for positive samples using MPN was 18x107 cfu/g, while for VRBA plates the mean count for positive samples was 21x106 cfu/g. all counts were higher using MPN than VRBA for the same sample in both raw milk and cheese samples, although, clear difference in count between the two methods was recorded in cheese than that in raw milk, conditions that may affect the count in both raw milk and cheese were discussed. Factors that may limit
Hesham Taher Naas(1-2007)
Publisher's website

Antibacterial effects of natural tenderizing enzymes on different strains of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes on beef

This study determined the efficacy of actinidin and papain on reducing Listeria monocytogenes and three mixed strains of Escherichia coli O157:H7 populations on beef. The average reduction of E. coli O157:H7 was greater than that of L. monocytogenes and higher concentrations of either protease yielded greater reduction in bacterial populations. For instance, actinidin at 700 mg/ml significantly (p ≤ 0.05) reduced the population of L. monocytogenes by 1.49 log cfu/ml meat rinse after 3 h at 25 & 35 °C, and by 1.45 log cfu/ml rinse after 24 h at 5 °C, while the same actinidin concentration significantly reduced the populations of three mixed strains of E. coli O157:H7 by 1.81 log cfu/ml rinse after 3 h at 25 & 35 °C, and 1.94 log cfu/ml rinse after 24 h at 5 °C. These findings suggest that, in addition to improving the sensory attributes of beef, proteolytic enzymes can enhance meat safety when stored at suitable temperatures.
Hesham Taher Naas(12-2013)
Publisher's website