قسم الرقابة الصحية على الأغذية

المزيد ...

حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

قسم الرقابة الصحية على الأغذية هو أحد أقسام كلية الطب البيطرى / جامعة طرابلس والتى تأسست سنة 1975م، التى بدورها تمنح درجة البكالوريوس في العلوم الطبية البيطرية (B.V.Sc.)، كما يمنح القسم درجة الماجستير في العلوم الطبية البيطرية (M.V.Sc.) فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني (الرقابة الصحية على اللحوم والرقابة الصحية على الألبان ومنتجاتهما).  ويختص القسم بتدريس مقراراته فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني بشقيهما لطلبة البكالوريوس والدراسة العليا بحيث يصبح الطلبة الحاصلين على تلك الدرجات قادرين على الكشف والفحص وتحديد مدى صلاحية وسلامة تلك الأغذية من النواحي الظاهرية والكيميائية والميكروبية والتحقق من مطابقتها للمواصفات القياسية الليبية والدولية.  كما يقوم القسم بتدريس معنى التلوث الغذائي ومدى تأثيره على الصحة العامة ومعرفة أساليب التحكم وطرق الوقاية من وصول تلك الملوثات للأغذية ذات الأصل الحيواني وطرق تفاديها والتقليل منها.  ويتعاون قسم الرقابة الصحية على الأغذية مع بعض الأقسام العلمية داخل جامعة طرابلس وخارجها فى المجال العلمى والبحثى.  أيضا يشارك القسم فى تقديم خدمة للمجتمع ومؤسسات الدولة فى مجاله حيث يقدم إستشاراته وتعاونه مع الجهات الرسمية والخاصة لتذليل الصعاب وحل المشكلات التى تواجه القطاعات ذات الإختصاص.

حقائق حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

10

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية

يوجد بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. سالم فرحات صالح أبوريمة

سالم أبوريمة هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الرقابة الصحية على الاغذية بكلية الطب البيطري. يعمل السيد سالم أبوريمة بجامعة طرابلس منذ 1997-06-17 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الرقابة الصحية على الأغذية

Isolation of Verotoxigenic Escherichia coli O157 from poultry

The study presents results obtained by examination of cloacal swabs from poultry for the presence of verotoxigenic stains of E.coli O157:H7. Twenty samples (9.2%0 of 216 samples examined were positive for E.coli O157. Out of the twenty E.coli O157, 19 strains were positive for the production of both verotoxins (V1 and V2). However, none of them was positive for the presence of H7 antigen.
Hesham Taher Naas(1-2022)
Publisher's website

Antibacterial effects of natural tenderizing enzymes on different strains of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes on beef

This study determined the efficacy of actinidin and papain on reducing Listeria monocytogenes and three mixed strains of Escherichia coli O157:H7 populations on beef. The average reduction of E. coli O157:H7 was greater than that of L. monocytogenes and higher concentrations of either protease yielded greater reduction in bacterial populations. For instance, actinidin at 700 mg/ml significantly (p ≤ 0.05) reduced the population of L. monocytogenes by 1.49 log cfu/ml meat rinse after 3 h at 25 & 35 °C, and by 1.45 log cfu/ml rinse after 24 h at 5 °C, while the same actinidin concentration significantly reduced the populations of three mixed strains of E. coli O157:H7 by 1.81 log cfu/ml rinse after 3 h at 25 & 35 °C, and 1.94 log cfu/ml rinse after 24 h at 5 °C. These findings suggest that, in addition to improving the sensory attributes of beef, proteolytic enzymes can enhance meat safety when stored at suitable temperatures.
Hesham Taher Naas(12-2013)
Publisher's website

Extent of pathogenic and spoilage microorganisms in whole muscle meat, meat products and seafood sold in Libyan market

Abstract Background: Whole muscle meat, meat products, and seafood contain different nutrients in adequate quantity providing a better environment for presence and replication of different microorganisms. There are underreported and inaccurate estimations of foodborne diseases due to the lack of effective surveillance systems in Libya. Aim: To determine the extent of microbiological contamination of whole muscle meat, meat products, and seafood. Methods: A total number of 731 samples of retail meat were collected from different stores in four cities in Libya. Samples were analyzed for aerobic plate count and subjected to microbiological enumeration and isolation techniques, followed by molecular identification by PCR and partial sequencing of 16S rDNA. Results: The results showed contamination of samples with enteric and spoilage bacteria. Fifteen genera of spoilage bacteria yielded 149 isolates which were detected and identified by PCR and partial sequencing of 16S rDNA as: Proteus spp., Provedencia spp., Raouttella ornithinolytical, Citrobacter spp., Enterobacter spp., Morganella morgi, Shewanella algea, Rhodobacter capsulatus, Listonella pelagia, Kluyvera spp., Pectobacterium spp., Brenneria spp., Klebsiella spp., Acintobacter radioresistens, and Pantoea spp. While for pathogenic bacteria, 143 isolates distributed among nine genera were identified by PCR and partial sequencing of 16S rDNA as: Bacillus spp., Escherichia spp., Shigella spp., Enterococci spp., Cronobacter spp., Staphylococci spp., Salmonella spp., Aeromonas spp., and Vibrio spp.. Many isolated bacteria are zoonotic bacteria with high importance for public health. Conclusion: Excessive handling and processing of meat and meat products seems to be one of the poorest microbiological qualities. These findings ought to be helpful in risk assessments and quality assurance of meat in order to improve food safety.
Hesham Taher Naas(9-2020)
Publisher's website