Department of Crops

More ...

About Department of Crops

Facts about Department of Crops

We are proud of what we offer to the world and the community

18

Publications

17

Academic Staff

46

Students

0

Graduates

Who works at the Department of Crops

Department of Crops has more than 17 academic staff members

staff photo

Dr. eman uassen suliman abdalgadr

Publications

Some of publications in Department of Crops

تأثير طحين أوراق أشجار السرول (Eucalyptus camaldulensis) في إنبات ونمو حشيشة السعد (Cyperus rotundus L.)

أجريت التجربة بمحطة أبحاث كلية الزراعة / جامعة طرابلس. لغرض فحص مدى تأثر حشيشة السعد (Cyperus rotundus L.) بتركيزات مختلفة من طحين أوراق أشجار السرول (Eucalyptus camaldulensis). وقد أجريت هذه الدراسة نتيجة لصعوبة مكافحة حشيشة السعد بسبب طبيعة دورة حياتها حيث تنتج الدرنة الواحدة عدة براعم، يتكون منها المجموع الخضري، وبالتالي يمكن إنتاج عدة نباتات من درنة واحدة. وكذلك مثابرة الدرنات وكمون البراعم وتكرار تجدد نمو المجموع الخضري من الدرنة الواحدة مما أدى إلى صعوبة مكافحتها طبيعيا، ومن ناحية المكافحة الكيماوية فهي تعتبر أيضا عملية غير مجدية لندرة المبيدات الاختيارية الفعالة في مكافحة السعد وبالتالي وباستخدام طحين اوراق اشجار السرول بينت النتائج انخفاض في طول المجموع الخضري وكذلك في طول المجموع الجذري ووزن النبات بزيادة تركيز طحين أوراق أشجار السرول، وهذا يعطي مؤشرا قويا إلى إمكانية مكافحة هذه الحشيشة بهذه الطريقة. كلمات مفتاحيه :- أشجار السرول - Eucalyptus camaldulensis ، حشيشة السعد - Cyperus rotundus L arabic 112 English 39
عمار عمران عبدالسلام الشمام, د. أحمد مراد القنوني(12-2011)
Publisher's website

تقييم مصدرين للتسميد النيتروجيني ومعدلاته على نمو وإنتاجية بعض أصناف القمح الصلب

نفذت تجربة حقلية خلال الموسم الزراعي (2009 – 2010) ف بمحطة أبحاث كلية الزراعة / جامعة الفاتح / طرابلس. وتهدف الدراسة لمعرفة تأثير مصدر النيتروجين كعنصر سمادي ومعدلات التسميد النيتروجيني على رفع إنتاجية أصناف مختلفة من القمح الصلب تحت نظام الري المروي. اتبع تصميم القطع المنشقة المنشقة بثلاث مكررات، وثلاثة عوامل بحيث كان العامل الأول بالقطع الرئيسية وهو الأصناف (كريم وأكرم ونعمة). والعامل الثاني بالقطع الثانوية وهو مصدر النيتروجين (سماد اليوريا وسماد فوسفات الأمونيوم الثنائية). أما القطع المنشقة المنشقة فقد تضمنت العامل الثالث وهو معدلات التسميد النيتروجيني 0 و24 و48 و72 و96 كجم ن / ه). وقد تم عزل المتوسطات باختبار اقل فرق معنوي عند مستوى معنوية 5 %. أشارت نتائج هذه التجربة إلى وجود اختلافات معنوية بين الأصناف المستعملة في هذه التجربة في الصفات التي تم دراستها، وقد تفوق الصنف نعمة في إنتاجه من الحبوب بنسبة 29.2 % و79.2 % عن الصنف كريم وأكرم، على التوالي. كما أشارت النتائج أيضا إلى الدور الذي يلعبه اختيار مصدر عنصر النيتروجين في العملية الإنتاجية لمحصول القمح الصلب، حيث تبين أن لمصدر عنصر النيتروجين تأثيرا معنويا على الصفات التي تم دراستها. إن إستجابة معظم الصفات التي شملتها هذه الدراسة لفوسفات الأمونيوم الثنائية كانت أعلى من الاستجابة لليوريا. لقد تفوق متوسط إنتاج الأصناف المسمدة بفوسفات الأمونيوم الثنائية بنسبة 20.9 %. وأظهرت النتائج أهمية عنصر النيتروجين في إنتاج محصول القمح الصلب من الحبوب وعناصره، حيث كان لزيادة السماد النيتروجيني تأثيرا معنويا على تلك العناصر، والذي انعكس على إنتاج الحبوب. وعلى العموم زاد متوسط الحاصل من الحبوب بزيادة معدلات السماد النيتروجيني من المصدرين. لقد كان أعلى متوسط إنتاج للحبوب وهو 3.31 طن / ه عند المعاملة التي تمثلت في إضافة (96 كجم ن / ه). ويمكن اعتبار أن أفضل توليفة سمادية والمتمثلة في إضافة (96 كجم ن / ه) من فوسفات الأمونيوم الثنائية هي التوليفة الاقتصادية المثلى، والتي أعطت أعلى حاصل من الحبوب تحت ظروف هذه التجربة. Abstract Field experiment was conducted during growing season (2009 – 2010) at College of Agriculture Research Station / ELFaTaH. University, Tripoli, Libya. The objective is to determine the effects of nitrogen source and its rate fertilizer on productivity of some hard wheat varieties under irrigation system The experiment was design was split – split blok design with three replications. Varieties (Karim , AKram , and Niama) were assigned to the main block The Nitrogen source ( urea , and di – ammonium phosphate ) were on split plot , whereas nitrogen rates (0,24,48,72 and 96kg N / ha) were on split – split plot . Significant differences were found among varieties. Niema was higher in yield than Karim and Akram by 29.2%, and 79.2%, respectively .Result also showed the role played by the selected nitrogen source in hard wheat production. Source of Nitrogen has significant effects on wheat characters studied. Response of most studied characters to di-ammonium phosphate fertilizer was higher than response to urea. Yield of varieties fertilized with di–ammonium phosphate was higher by 20.9% compared with that fertilized with urea .Moreover, data showed importance of nitrogen fertilization on wheat grain yield, and its components. Increasing nitrogen rate has significant effects on grain yield components, which was reflected on grain yield. Regardless of nitrogen source, grain yield was increased by increasing nitrogen fertilizer. Highest grain yield (3. 31tons/ha) was obtained at a nitrogen fertilizer rate of (96kg N/ha (It was concluded that, a di-ammonium phosphate at a rate of 96kg N/ha. The ideal combination for optimum yield under this experiment condition.
زمزم محمد السنوسي (2011)
Publisher's website

Characterization of some bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes by qualitative chemical tests.

The diminution of the morphological variation among the new wheat varieties owing to narrow genetic base makes it essential for the development of rapid and reliable methods for genetic purity maintenance during seed production, as well as for plant variety protection, seed certification, quality control and consumer protection. In the present study, attempts were made to distinguish and identify eighteen of wheat genotypes grown in Libya through chemical tests. The seeds were subjected to phenol, two modified phenol, Ninhydrin, NaOH and KOH tests. Based on the colour reaction of different genotypes. Varietal keys were developed for distinguishing the eighteen varieties. All the six chemical tests categorized the varieties from three to seven classes based on their colour reaction. Although, no single chemical test could distinguish all the varieties, but in combination the six chemical tests identified all the eighteen wheat genotypes individually. Therefore, these simple and rapid tests could be employed for varietal identification in most of cereal crops.
RADIA OMAR MOHAMED SALEM, SEHAM Mohamed Ali Ezweek, , (1-2018)
Publisher's website