Department of Chemistry

More ...

About Department of Chemistry

Facts about Department of Chemistry

We are proud of what we offer to the world and the community

34

Publications

7

Academic Staff

135

Students

0

Graduates

Programs

Major

...

Details

Who works at the Department of Chemistry

Department of Chemistry has more than 7 academic staff members

staff photo

Dr. RAGIAB ALI MOKHTAR ISSA

رجب علي المختار عيسى هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الكيمياء بكلية التربية طرابلس. يعمل السيد رجب المختار بجامعة طرابلس كـمحاضر منذ 2013-10-07 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

Publications

Some of publications in Department of Chemistry

Rheological Characterization of Combretum Glutinosum (Habeil) Gum

Abstract: Rheological properties of Gum Habeil collected during three seasons had been studied. Intrinsic viscosity of aqueous solution of Gum Habeil was calculated by Fedor's equation. At a low concentration of aqueous deacetylated gum solution, the G' (viscoelastic) was appeared higher than G'' (viscosity) at frequency ranged from 1 to 10 Hz, but with increases concentration of deacetylated gum solutions G'' line was trend to appear higher than G' line at low frequency region. However, a crossover of G' and G'' lines was observed as the frequencies increased to 1.26, 3.97, and 9.99 Hz for 1.5, 3, and 5% w/w of gum solutions respectively. The concentrated crude gum dispersions 12.5 and 15% w/w were exhibited viscoelastic behavior, in contrast the 10% w/w of crud gum solution in distilled water appeared G'' higher than G' with the crosslink points at the middle of frequency range. The critical concentration C* of deacetylated gum solutions in deionized water, in sodium hydroxide alone, and in alkali with addition salt were determined to be 2.34, 2.37, and 2.41 g/dl respectively. The effect of temperature on rheological behavior was also studied. arabic 8 English 57
Aborawi M. Elgornazi, M. H. Awad, Nouri M. A. Soleiman(2-2020)
Publisher's website

Determination of Some Trace Elements in Different Vinegar Samples from Libyan Market using Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometer ICP-AES

Ten vinegar samples were collected from the Libyan local market in the city of Tripoli. The elements have been investigated were:As, Pb, Cu, Fe and Zn. The samples were treated and prepared according to Indian standard IS 14703-1999, and the measurements have been done by using inductively coupled plasm – atomic emission spectroscopy (ICP-AES) available in the Libyan Petroleum Institute. The analysis indicated that the concentration of Arsenic of all the samples was less than 0.02mg/kg whereas, the concentration of lead is less than 0.03mg/kg. The concentration ranges of Cu, Fe and Zn were 0.11-0.59mg/kg, 0.72-2.67mg/kg and 0.08-0.28mg/kg respectively. The concentrations of the elements AS, Pb, Cu, Fe and Zn are within the limits of a variety of standards such as Libyan, Indian and Pakistani ones. arabic 21 English 134
ABUBAKER A BASHIR ATRROG, RAGIAB ALI MOKHTAR ISSA, ِAburawi Mohammed Aburawi Algornazi(11-2020)
Publisher's website

تحديد تركيز برومات البوتاسيوم في مجموعة من المنتجات الغذائية باألسواق المحلية بمدينة طرابلس

أجريت هذه الدراسة لتقدير تركيز برومات البوتاسيوم KBrO3 ))في 12عينة من المعجنات والبسكويت وتم قياس امتصاص العينات باستخدام جهاز )Uv-Vis spectrophotometer )وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية برومات البوتاسيوم في العينات تختلف باختالف العينة فكان أعلى تركيز لعينة بسكويت MAJOUR 765ppm.5 وأقل تركيز كان لعينة الكعك المالح 644ppm في حين كان تركيز برومات البوتاسيوم لبعض عينات المعجنات كالتالي: رشدة برمة كان التركيز فيها 565ppm ،.رشته كسكاس )5ppm ،.75 ppm)6 أيضا أظهرت نتائج عينات من البسكويت أن أعلى تركيز كان في عينة )بسكويت MAJOUR )765ppm.5 وأقل تركيز كان في عينة )بسكويت Joy Coffee )22265ppm ،أما باقي التراكيز ،545ppm Digestiveبسكويت، 474ppm Amanteigadoبسكويت 47765 Tic ppmبسكويت: كالتالي فكانت أيضا 6125ppm Deluxeppm بسكويت، 271 ppm C mini Ring&B بسكويت، 2.165 ppm نوترو دايجستف بسكويت أظهرت النتائج في عينات الكعك والتي تم جمعها من عدة معامل في مدينة طرابلس )الكعك المالح ‘ الكعك الحلو، كعك السكر( نتائجا كالتالي: حيث كان أعلى تركيز فيها للكعك الحلو بقيمة 7167ppm ،وأقل تركيز فيها كان لعينة الكعك المالح بقيمة 44ppm في حين كانت باقي التراكيز كالتالي: كعك السكر ppm 72 ،كعك حلوppm )765 ،.ppm ،.. ppm 54 ،ppm 1 ،).أما عينة اميلحة كان تركيزهاppm 6217 وعلى الرغم من أن الدولة الليبية منعت استخدام برومات البوتاسيوم منذ 1005 بسبب تصنيفه كمادة مسرطنة محتملة ومنع استخدامه في الكثير من الدول إال أن نتائج الدراسة أشارت الى وجودها بتراكيز مختلفة في كل العينات التي تم قياسها6
عزالدين محمد ابراهيم ابوشلوع(12-2021)
Publisher's website

Documents you Need